Γεωμετρικά σχήματα και στερεά σώματα

PictureΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές γνωρίζουν ήδη τα ονόματα των βασικών γεωμετρικών σχημάτων και στερεών σωμάτων από τις δύο προηγούμενες τάξεις. Στόχος του παρόντος κεφαλαίου είναι να θυμηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά των σχημάτων και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. Με την ολοκλήρωση της διδασκαλίας της ύλης του πρέπει οι μαθητές να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν και να απομονώνουν ένα σχήμα μέσα από μία σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων. Επιπλέον, σε μία προσπάθεια σύνδεσης των μαθηματικών με τον πραγματικό κόσμο, είναι χρήσιμο να παροτρύνουμε τους μαθητές να αναγνωρίζουν τα γεωμετρικά σχήματα σε αντικείμενα της καθημερινότητας.
Ένας ακόμη στόχος είναι να ασκήσουμε τους μαθητές ώστε να αναγνωρίζουν τα σχήματα σε διάφορες θέσεις στο χώρο και όχι μόνο στην πρότυπη. Για παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα το δεύτερο τετράγωνο αναγνωρίζεται δυσκολότερα από το πρώτο. Στόχος μας είναι επίσης να αναγνωρίζουν οι μαθητές ένα σχήμα σε όλες τις πιθανές εκδοχές του. Για παράδειγμα, να θεωρούν και τα δύο εικονιζόμενα παρακάτω σώματα ως κυλίνδρους.

Τέλος, είναι σημαντικό οι μαθητές να ανακαλύψουν εμπειρικά τις σχέσεις μεταξύ των σχημάτων.Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να αναπτύξουμε δραστηριότητες κατά τις οποίες οι μαθητές συνδυάζουν γνωστά σχήματα, για να σχηματίσουν νέα, ή δραστηριότητες κατά τις οποίες οι μαθητές χειρίζονται κατασκευές σχημάτων έτσι φτιαγμένες, ώστε να αλλάζουν και να δίνουν νέα σχήματα.

πηγή: Μαθηματικά Γ τάξης, βιβλίο δασκάλου

Φύλλο εργασίας 1

Φύλλο εργασίας 2

Φύλλο εργασίας 3

Για περισσότερα φύλλα εργασίας πατήστε εδώ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

                   

Παιχνίδι για τα στερεά                                                Μαθαίνω τα γεωμετρικά στερεά

Αντιστοίχισε τα γεωμετρικά στερεά με τα σωστά σχήματα


This entry was posted in Uncategorized and tagged by emathima13. Bookmark the permalink.

About emathima13

Είμαι δασκάλα ειδικής αγωγής και κατάγομαι από τα Ιωάννινα. Σκοπός αυτού του site είναι να μπορώ να μοιραστώ εκπαιδευτικό υλικό και ιδέες με γονείς και συναδέλφους, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και να τους παρέχουμε δεξιότητες και γνώσεις με πιο αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο. Ελπίζω και εύχομαι το emathima.gr να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον δάσκαλο και το γονιό.

3 thoughts on “Γεωμετρικά σχήματα και στερεά σώματα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *