Έκθεση βιβλίου

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ
EkthesiΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ (ΠΡΟΤΑΣΙΑΚΗ ΔΟΜΗ Υ-Ρ-Α ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ)

 • Με αφορμή τη σελ.67 του Β.Μ. , όπου τα παιδιά εξοικειώνονται με την προτασιακή δομή Υ-Ρ-Α και την επαύξησή της, καθώς και την άσκηση 3 του Τ.Ε. στη σελ.69, ο/η εκπαιδευτικός εξασκεί τους μαθητές σε ανάλογες δομές με παιγνιώδη τρόπο. Ζητά από τα παιδιά π.χ. να σταθούν σε κύκλο.Ο/η εκπαιδευτικός ξεκινά λέγοντας ένα ουσιαστικό. Το επόμενο παιδί πρέπει να επαναλάβει το ουσιαστικό προσθέτοντας  ένα ρήμα. Στη συνέχεια κάθε παιδί με τη σειρά προσθέτει μία νέα λέξη επαναλαμβάνοντας πάντα όλες τις προηγούμενες. Η γάτα. Η γάτα τρώει. Η γάτα τρώει ένα ψάρι. Η γάτα τρώει ένα ψάρι και τυρί κ.ο.κ.
 • Ορθογραφία : Εμείς θα ετοιμάσουμε την πρόσκληση για την έκθεση του βιβλίου στο σχολείο (Η φράση του Δαμιανού, στη σ. 67 του Β.Μ.)

  2η Ο Μολύβιος έστειλε την πρόσκληση χθες το βράδυ με το περιστέρι.

  • Εκπαιδευτικός και παιδιά φέρνουν προσκλήσεις διαφορετικού τύπου στην τάξη. Συζητούν και εντοπίζουν τις μεταξύ τους ομοιότητες και διαφορές με την βοήθεια των ερωτήσεων της σ.67 του Β.Μ.
  • Τα παιδιά ετοιμάζουν την δική τους πρόσκληση για μια γιορτή ή εκδήλωση της τάξης ή του σχολείου. Σκόπιμο είναι οι προσκλήσεις να αφορούν ένα πραγματικό γεγονός.
  • Στο ίδιο κεφάλαιο εμπεριέχεται και μία ανακοίνωση, είδος κειμένου με το οποίο τα παιδιά έρχονται συχνά σε επαφή στη σχολική τους καθημερινότητα. Οι μαθητές αντλώντας στοιχεία από την ανακοίνωση θα απαντήσουν στην πρώτη άσκηση του Β.Μ.

  Καλό είναι να γράψουν και οι ίδιοι ανακοινώσεις για θέματα που απασχολούν την τάξη τους (π.χ. έναν εκπαιδευτικό περίπατο) και να τις αναρτήσουν σε σχετικό πίνακα.
   
  πηγή: Γλώσσα Α τάξης, βιβλίο δασκάλου


  This entry was posted in Uncategorized and tagged , by emathima13. Bookmark the permalink.

  About emathima13

  Είμαι δασκάλα ειδικής αγωγής και κατάγομαι από τα Ιωάννινα. Σκοπός αυτού του site είναι να μπορώ να μοιραστώ εκπαιδευτικό υλικό και ιδέες με γονείς και συναδέλφους, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και να τους παρέχουμε δεξιότητες και γνώσεις με πιο αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο. Ελπίζω και εύχομαι το emathima.gr να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον δάσκαλο και το γονιό.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *