Τα τζιτζίκια

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ
TatzitzikiaΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ (επαναληπτικά κεφάλαια)

Το ποίημα “Τα τζιτζίκια” προέρχεται από τη συλλογή των ποιημάτων Τα ρω του έρωτα, του Οδυσσέα Ελύτη, εκδόσεις Ύψιλον/βιβλία, Αθήνα, 1986. Το ποίημα “Κοχύλι” του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Άρη Δικταίου, περιέχεται στη συλλογή Τα ποιήματα  (Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα, 1996).

Το ποίημα  “Τα τζιτζίκια” έχει μελοποιηθεί από τον Σταύρο Κουγιουμτζή στο δίσκο Το θαλασσινό τριφύλλι.

  • Στην άσκηση 1 του Τ.Ε. η σειρά των προτάσεων είναι :5,2,3,4, 1. Ο/η εκπαιδευτικός ζητά από τα παιδιά να ετοιμάσουν σε ομάδες παρόμοιες ασκήσεις και να τις ανταλλάξουν μεταξύ τους.
  • Στην άσκηση 3 τα παιδιά απαντούν ελεύθερα παρατηρώντας τις εικόνες.
  • Η άσκηση 4 μπορεί να επαναληφθεί με την αντικατάσταση της λέξης κοχύλι από άλλες λέξεις όπως καλάθι, πινέλο, κιθάρα…Τα παιδιά καλούνται να αλλάξουν κατ’ αναλογία και άλλες λέξεις, ώστε το ποίημα να αποκτήσει διαφορετικό νόημα.
  • Προτείνεται να ακούσουν στην τάξη και να μάθουν να τραγουδούν “Τα τζιτζίκια” καθώς και το μελοποιημένο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη “Το κοχύλι” από το μουσικό έργο του Μιχάλη Τρανουδάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Η ποδηλάτισσα. Τραγούδια.

 

πηγή: βιβλίο δασκάλου, Γλώσσα Α τάξη


This entry was posted in Uncategorized and tagged by emathima13. Bookmark the permalink.

About emathima13

Είμαι δασκάλα ειδικής αγωγής και κατάγομαι από τα Ιωάννινα. Σκοπός αυτού του site είναι να μπορώ να μοιραστώ εκπαιδευτικό υλικό και ιδέες με γονείς και συναδέλφους, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και να τους παρέχουμε δεξιότητες και γνώσεις με πιο αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο. Ελπίζω και εύχομαι το emathima.gr να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον δάσκαλο και το γονιό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *